Artiklen indeholder reklamelinks

Først og fremmest er det vigtigt, at vide noget om huden. Hud en nemlig ikke bare hud. Det er en overflade, som dækker hele vores krop, og som i realiteten passer på os. Men huden er også et levende organ, som hele tiden genskaber sig selv. Huden består af flere lag. Læs her, hvordan du skal behandle din hudtype

Overhuden: Det tyndeste lag hud, som består af hudceller. De forhindre kemiske stoffer og andre mikroorganismer i at trænge ind under huden, ind i kroppen. I dette lag findes der også pigmentceller. De sørger for, at du kan få farve fra solen. Overhuden er så smart, for den genskaber sig selv hele tiden.

Læderhuden: Får hjælp af blodkarende og svedkirtlerne til at opretholde en god og konstant kropstemperatur. Læderhuden sørger for, at din hud er elastisk, også sidder der en masse nerver i dette lag hud, som gør, at du kan mærke og fornemme kulde, varme, smerte og andre berøringer.

Underhuden: Det inderste lag hud sørger for, at du bliver beskyttet mod stød, tryk og isolere dig. Det er et slags depot, som består af fedt, salte og vand.

Sådan-plejer-du-din-hudtype-bedstDen perfekte hud

Det er langt fra alle der er så heldige, at have en fejlfri og naturlig smuk hud. Er du en af dem, som ikke har den perfekte hud, men virkelig gerne vil have det, så er der gode nyheder til dig. Det kan nemlig godt lade sig gøre, at få en smuk, ren og klar hud. Man skal bare finde ud af, hvilken type hud man har, og pleje den efter det.

Din hudtype er ikke regulerende, men biologisk bestemt ud fra dine gener. Dog vil huden også reagere på omverden, og hvad er huden egentlig afhængig af, og hvilke påvirkninger bliver den udsat for. Påvirkningerne kan f.eks. komme af hormonforstyrrelser såsom menstruationscyklus, p-piller eller graviditet, men også af sundhedsproblemer, medicin, kost, rygning, rengøringsmidler og vejret. Huden kan dog ændres med alderen eller hvis du skifter livsstil.

Der er 5 forskellige typer af hud. Herunder Normal hud, tør hud, kombineret hud, sart hud og fedtet hud.

Hvilken hudtype har du?

Normal hud er den perfekte hudtype, og den vi alle ønsker os. Den er blød, ren, strålende og ensartet. Den normale hud er ikke hverken for fedtet eller tør, den er helt normal. Normal hud betyder ikke, at der ikke kan opstå bumser, man er bare ikke plaget af det.

Tør hud strammer lidt og kan finde på at skalle af. Huden bliver tør, fordi den ikke udskiller nok fugt og talg, hvilket resultere i, at din hud er skrøbelig og mangler elasticitet. Den er let ved at få blodspringninger og der er en lettere tendens til rynker.

Kombineret hud er den mest almindelige hudtype, fordi det er en kombination af hudtyper. Det kan være fordi man har flere talgkirtler i T-zonen, altså panden, næsen og hagen, og det giver fedtet hud i det område. Mens resten af ansigtet sagtens kan være en anden hudtype.

Sart hud kan være en kombination af alle hudtyper eller enten det ene eller det andet. Men udover at være det, er den også meget sart. Det vil sige, at man måske ikke kan tåle sol eller er meget følsom over for make-up og andre produkter, og derfor får man let udslæt, kløe, skjolder, blodspringninger eller rødmen.

Fedtet hud ser skinnende ud. Huden er grov i det med synlig porre, og har let ved at danne bumser og hudorme. Fedtet hud og hår hænger oftest sammen. Der er dog 1 god ting ved fedtet hud nemlig, at huden ældres langsommere end andre hudtyper.

Sådan-plejer-du-din-hudtype-bedstSådan behandles fedtet hud:

De forskellige hudtyper skal behandles på hver sin måde. I dette afsnit og på dette site, lægger vi mest vægt på den fedtede hud.

Har du fedtet hud? Dine porrer stopper til, og du skal rense dit ansigt 2 gange om dagen, og ikke mere end det. Vasker du dit ansigt for meget, vil din hud udtørre, og det giver huden anledning til, at producere mere olie, også bliver huden bare endnu mere fedtet.

Når du renser dit ansigt, så brug varmt vand eller en meget mild og bakteriedræbende ansigtsvask. Brug ikke lunket vand, men varmt vand. Det varme vand opløser fedtet endnu bedre. Efter vasken kan man bruge en god skintonic med alkohol, for at fjerne det sidste fedt på huden. Der findes heldigvis masser af ansigtspleje til fedtet hud, som kan købes både i dagligevarebutikker, specialbutikker eller fx på et online apotek.