Artiklen indeholder reklamelinks

Mange mennesker sammenligner akne med teenagere, som ikke vasker sig ordentligt og som spiser alt for usundt. I virkeligheden er akne noget helt andet – ved du hvad akne er, hvem der kan få det og hvad det skyldes? Læs med i denne artikel, og få svar på dine spørgsmål.

Er der forskel på hudorme og bumser?

Baggrunden for hudorme og bumser, ligger i det fedt vores talgkirtler producere. Det er meget vigtigt, at vi producer denne fedt, så huden ikke udtørrer. Det er dog ikke så godt, hvis der bliver produceret for meget fedt, for så kommer der hudorme og bumser. Hudorme og bumser er slet ikke det samme. Alle kan få begge dele, men graden af problemet er meget forskelligt fra person til person.

Hudorme

her er svaret paa en paen hudEn hudorm dannes, når åbningerne i talgkirtlerne bliver stoppet til, da fedtet så kan ophobe sig der. Hudorme ses som regel som små sorte eller hvide prikker. Mange går og prikker dem ud, idet de finder det særlig attraktivt, og det er som udgangspunkt okay.

At få åbnet op for de tilstoppede kirtler er en go idé, men gøres det ikke rigtigt og for ofte, vil huden omkring blive irriteret og begynde at skalle. Derfor skal man bruge de rigtige redskaber, så som fx en akne fjerner pind. Den kan købes mange steder, og rammer kun omkring det punkt hvor hudormen er. Du kan også sagtens bruge neglene, dog skal du være på passelig og ikke skære for meget i huden.

Bumser

Bumser dannes ud fra hudormene. Hvis din hudorm har været i huden i lidt tid uden nogen form for udtrækning, bliver der dannet bakterier, som ender med at blive til en bums. Bumser er ømme og røde i starten, her bør man ikke pille ved den, selvom du ved den er på vej. Bumsen skal først tages når den har en gul overflade, idet den først er moden til at blive trykket ud der.

Hvem får hudorme og bumser?

kan du undgaa bumserHudorme og bumser ses meget ofte hos teenagere, fordi de i en alder, hvor man begynder at producere mere fedt i talgkirtlerne, også øges chancerne for tilstopning. I den alder er der større behov for, at hudorme, bumser og fedtet hud generelt bliver plejet mere end normalt. Anskaf en akne-fjerner-pind, vask ansigtet morgen og aften, og brug ikke for meget make-up.

Men det er ikke kun teenager, der får problemer med akne, bumser og hudormer. Det er hormonerne der spiller en rolle, og derfor kan gravide også få problemer med akne. Du kan risikere at få akne i alle aldersgrupper, men disse to scenarier er de mest sandsynlige tidspunkter.

Skrøner omkring din hud

Nogle mener at man kan vaske hudorme og bumser væk, og køber sig derfor fattige i utallige rensecremer, dette er en skrøne. Vi har alle talgkirtler, og vil derfor alle danne fedt i huden, og derfor er det fysisk umuligt at undgå det. Uanset hvor meget du går op i, at holde din hud ren og pæn kan der i tide og u tide dukke en bums eller en hudorm op.

Akne kan ikke smitte ved berøring! Akne komme af de bakterier vi besidder i vores kroppe, så du behøver ikke være bange for folk med akne.

Det er endnu usikkert, om akne er påvirket af det vi spiser. Du kan altså ikke regne med, at det var chips posen eller chokoladen fra fredag aften, der er årsagen til dine bumser. Spis det du har lyst til, men husk at holde øje med om din hud regere på fx chips eller chokolade.