Artiklen indeholder reklamelinks

Der kan være mange årsager til, at du får eller oplever fedtet hud i perioder. Det er et virkelig stort problem for mange, men også et problem der i nogle tilfælde er svære at håndtere. Det skyldes årsagerne til fedtet hud, og ikke mindst sygdomme som fx acne der kan være en hård kamp at fjerne eller reducere.

For nogle er det en evig kamp, for andre er det et problem i perioder. Alle former for fedtet hud er ikke ret behageligt, og derfor bør man prøve at løse problemet. I de fleste tilfælde er det relativt nemt, at reducere problemet.

I denne artikel lægger vi vægt på, om alderen har betydning for, om huden bliver fedtet eller ej. Dertil får du nogle gode informationer om, hvordan huden er opbygget og hvordan du kan håndtere den fedtede hud i din alder.

Hudens opbygning:

hudens forskellige lagHuden er vores største organ, men også et organ vi ikke kan undvære. Huden kan deles op i 3 lag, overhuden, læderhuden og underhuden, og det smarteste ved huden er, at den kan genskabe sig selv hele tiden.

Overhuden er meget tynd og består af hudceller og pigmentceller. Hudcellerne forhindre kemiske stoffer og andre små organismer at trænge ind i kroppen. Pigmentcellerne giver dig farve fra solen.

Læderhuden sørger for at din krop altid har en konstant og stabil temperatur. Det er den ikke alene om, for den får hjælp fra svedkirtlerne og blodkarende. Læderhuden er meget elastisk, og det er i dette lag dine nerver sidder. Der sørger for, at du kan mærke berøringer, temperaturforskelle og smerte.

Underhuden er et beskyttende lag, som kan afvige stød og tryk. Dertil er underhuden også med til at isolere din krop, og her findes depoter hvor salt, fedt og vand gemmes.

Fedtet hud i din alder

Når huden bliver fedtet skyldes det, at talgkirtlerne producere for meget olie, og dermed bliver huden mere fedtet end normalt. Der er flere ting der kan påvirke dine talgkirtler til at producere mere olie end normalt, og her spiller din alder også en rolle.

Som barn er der sjældent problemer med fedtet hud. Dog kan det forekomme, og er det tilfældet bør du opsøge læge. Fedtet hud hos børn er ofte et tegn på mangel på vitaminer, men kan også være symptomer på andre tilstande.

Når man komme i teenagealderen sker der mange ting med kroppen, og især kønshormonerne kommer på banen. Derfor oplever mange teenagere fedtet hud, bumser og acne. Det er i denne alder, hvor det overhovedet ikke er fedt, at der sker disse forandringer, men hormonet androgener, hvilket er et sex hormon, stimulere talgkirtlerne også øges produktionen af olie i huden.

Hos piger komme udbruddet som regel sammen med menstruationen, og det samme sker under graviditet, i overgangsalderen og ved ubalance i hormonerne.

Derfor kan man i alle aldre få problemer med fedtet hud, og årsagerne kan være mange. Når man kommer op over de 20 år er det ofte stress, søvnproblemer, livsstilen og kosten der får magten over din hud.

Pas på dig selv.