Artiklen indeholder reklamelinks

Der findes mange årsager til, at man i nogle perioder oplever uren, fedtet eller tør hud. I nogle sammenhænge skyldes det alderen, mens det hos andre er noget, de er plaget af hele livet. Uren hud smitter af på selvtilliden, og forringer i nogle tilfælde livskvaliteten, fordi det for nogle begrænser de daglige gøremål. Der findes mange forskellige bud på, hvordan man får en pænere hud. Nogle mener det handler om kost, motion og generel sundhed, mens andre foretrækker bestemte rensemidler eller cremer. Det er forskelligt fra person til person, hvad der virker, alt efter hvilken hudtype man har.

Mange benytter sig af eksfoliering, som kan være behjælpelig med at forbedre hudens struktur og holde bumser og generelle urenheder væk. Formålet med eksfoliering er at fjerne de døde hudceller og derefter stimulere det øverste hudlag til at forny sig.

Eksfoliering bliver også kaldt peeling, og kan inddeles i to kategorier – kemisk og mekanisk.

Kemisk eksfoliering

Kemisk eksfoliering fjerner de døde hudceller, og stimulerer hudens cellefornyelse, hvilket er virkningen af syre og enzymer på huden. Kemisk eksfoliering er ikke fremstillet i laboratorier, som navnet måske kan antyde, men er faktisk ganske naturlige.

Kemisk eksfoliering er både effektiv og skånsom, og man kan gøre det op til to gange dagligt. Man skal blot være opmærksom på at undgå over-eksfoliering, da det kan skabe rødme, pletter, irritation og tørhed i huden. Hvis man oplever irritation i huden uden at over-eksfoliere, kan det være fordi, at man ikke kan tåle den type eksfoliering, man benytter. I mange tilfælde kan det hjælpe at skifte fra kemisk til mekanisk – eller omvendt.

Fordelene ved kemisk eksfoliering er netop, at den er effektiv, idet syren nedbryder døde hudceller på hudens ydre. På den måde giver eksfolieringen en dybderensende effekt, som gør huden sundere. Derudover kan syreren medvirke til, at rynker mindskes, porer trækker sig sammen, og at pigmentujævnheder bliver jævnet ud. Endeligt bidrager behandlingen til forebyggelse af akne, og gør fedtet hud mindre fed.

Mekanisk eksfoliering

lav din egen eksfoliering

Den mekaniske peeling udføres ved hjælp af små korn eller salt, som sliber hudens overflade, og skrubber de døde hudceller af. Derefter stimuleres det øverste hudlag til en øget cellefornyelse – ligesom ved den kemiske eksfoliering.

Der findes flere produkter på markedet, som kombinerer kemisk og mekanisk eksfoliering.

 

Sådan passer du på din hud

Her følger nogle gode råd til, hvordan du bedst passer på din hud:

Kend din hudtype

Det er vigtigt, at dine renseprodukter afspejler din hudtype. Hvis din hud har tendens til at være fedtet, er det en god idé at bruge rensegel, mens rensemælk er optimal, hvis du har tør eller normal hud, da den passer til stort set alle hudtyper.

Benyt toner

Hudens pH-værdi skal helst være normal. For at normalisere den kan man benytte toner eller fugtspray. Toner fås eksempelvis fra hudplejemærket Dermalogica som en ansigtsspray, der udover at normalisere pH-værdien, også fugter og udglatter huden. Når huden er fugtet, har den nemmere ved at tage den efterfølgende ansigtspleje til sig.

Eksfoliering

Eksfoliering er vigtigt for din hud, hvis den mangler ekstra pleje. Hvis du kender din hudtype, kan du nemmere vurdere, om det er mekanisk eller kemisk eksfoliering, der passer bedst til dig.

Skånsomme eksfolieringsprodukter fra Dermalogica

Producenten Dermalogica har specialiseret sig i at skabe produkter, der gør din hud sundere og smukkere. De har en lang række forskellige produkter, man kan benytte i processen til at få en smuk og ensartet hud – og det bedste af det hele er, at de er tilpasset forskellige hudtyper, så det er muligt at finde et produkt, der passer til netop din hud.