Artiklen indeholder reklamelinks

Hvis man er hårdt ramt af uren hud eller akne, vil man oftest finde årsagen i en ubalance i talgproduktionen. Vi producerer talg flere steder på kroppen – faktisk over det hele undtaget håndflader og fodsåler – men det er særligt i ansigtet, det kan volde problemer.

Det er i ansigtet, det for alvor bliver synligt, hvis balancen i ens talgproduktion er blevet skæv, fordi det er svært at dække sit ansigt helt til. Huden i ansigtet er også tit sart i forhold til mange andre steder på kroppen, så man skal passe på huden i det område.

Talg er ikke en dårlig ting – faktisk er det en nødvendighed, for at huden kan fungere, som den skal. Talg er et fedtholdigt sekret, som oftest kommer fra hårsækkene, selvom det også kan findes steder uden hår. Ordet sekret lyder for nogle ulækkert, men det betyder bare væske, som kommer fra slimhinder eller kirtler.

Vi producerer altså talg i forvejen, men det kan give problemer, når man producerer for meget af det, og det kan der være mange grunde til.

Hormoner og puberteten

Akne i puberteten

En af årsagerne til en øget produktion af talg er hormoner. Er der ubalance i ens hormoner, kan kroppen reagere på mange forskellige måder, og en af dem er ved at skrue op for produktionen af talg. En hormonel ubalance kan ligge til grund for akne og uren hud, og har man mistanke om, at noget er i vejen, er det en god idé at snakke med lægen.

Noget der dog ikke bør være grund til den store bekymring, er hvis man får fedtet og uren hud i puberteten. Her går hormonerne i kroppen nemlig mere eller mindre amok, og derfor er det helt normalt for teenagere at få akne og uren hud – hvilket de fleste også ved.

Selvom det er helt normalt at få bumser og lignende, når man er teenager, er det ikke ensbetydende med, at man bare skal ignorere det. Slemme tilfælde kan nemlig ende med at give huden permanente eller langvarige skader, og så hænger man altså på den knapt så pæne hud i lang tid.

Rens huden jævnligt

Husk at rense huden

For at komme den urene hud til livs er det vigtigt, at man får renset op med jævne mellemrum. Overproduktionen af talg er i sig selv ikke noget at være alarmeret over, men når de får lov til at sidde og stoppe kanalerne fra kirtlerne og ud til huden, kan det blive problematisk.

Det kan nemlig betyde, at der kan gå betændelse i huden, og det er noget af det, som kan være med til at give røde pletter og ar efter akne. Det er selvsagt ikke optimalt, hvis der går betændelse i ens ansigt.

Heldigvis kan man rense huden med en række forskellige produkter. Patrioter vil kigge på sådan noget som danske Beauté Pacifique, men der findes tusindvis af forskellige produkter, som kan rense huden. Beauté Pacifique udmærker sig blandt andet ved at have en hudklinik i forbindelse med hovedkvarteret i Hadsund.

Vær opmærksom på, at hvis du bruger normal sæbe, skal du huske at tilføre huden fugt bagefter. Sæbe fjerner nemlig fugt, og det har huden brug for for at være sund.