Artiklen indeholder reklamelinks

For at kunne pleje sin hud bedst muligt er det altafgørende at kende sin hudtype. Huden kan have mange forskellige tilstande. Den kan eksempelvis være dehydreret, sensitiv eller være plaget af bumser og akne.

Alle de forskellige hudprodukter på markedet er tilpasset forskellige hudtyper. Man bør derfor ikke bruge en ansigtscreme specielt lavet til dehydreret hud, hvis man selv kæmper med tør eller fedtet hud. Hvis man bruger en creme, der er alt for fed på en fedtet hud, kan man risikere, at hudens porer bliver tilstoppet, hvilket kan føre til akne. Det er altså enormt vigtigt at kende sin hudtype for at opnå det bedst mulige resultat med de produkter man, benytter.

Kend din hudtype

Det sker, at ens hudtype ændrer sig, så det er vigtigt at være opmærksom på, at man ikke har den samme hudtype hele livet. Her får du opsummeret de mest almindelig hudtyper, måske kan du genkende dig egen hud i en af dem:

Normal hudtype

undga at toerre din hud udDen normale hudtype er afbalanceret og hverken fedtet eller tør. Der er ikke udfordringer med akne, eller sensitivitet. Dette skyldes blandt andet en normal talgproduktion. Hvis talg-produktionen er for høj skyldes det oftest et øget niveau af hormoner i blodet. Hormonet omdannes nemlig af enzymer i talgkirtlen til et mere aktivt hormon, og dette medfører øget talgproduktion.

Den normale hudtype er den nemmeste at pleje, da den udelukkende kræver en grundlæggende hudpleje. Selvom man har haft normal og pæn hud hele sit liv, kan man sagtens pludselig opleve, at huden er mere fedtet eller tør end normalt. Det skyldes en ændring i huden, som blandt andet kan skyldes ændret hormonbalance, kost, ændrede vejrforhold eller forurening.

Kombineret hudtype

I Danmark er den kombinerede hudtype den mest udbredte. Den er kendetegnet ved, at T-zonen ofte bliver fedtet i løbet af dagen. T-zonen er en betegnelse for panden, næsen og hagen. Dette skyldes, at nogle områder i ansigtet har højere talgproduktion end andre – heriblandt den såkaldte T-zone.
Derudover er kendetegnene ved den kombinerede hudtype, at panden virker skinnende, og porrerne virker forstørrede eller tilstoppede.

Tør hudtype

Hvis man er plaget af tør hud, vil man ofte føle, at huden er for lille eller endda skaller af. Hvis man har den tørre hudtype, har huden desuden svært ved at vedligeholde den hinde af naturligt fedt, som hjælper med at holde på fugten. Dette skyldes oftest en for lav talgproduktion.

Hvis du har tør hud, vil du opleve, at porrerne er små og usynlige, hvilket jo må siges at være en god ting. Dog har man, med tør hud, tendens til at blive dehydreret og netop få følelsen af, at huden strammer. Det er derfor vigtigt at benytte produkter, der giver din hud en masse fugt. Hvis en tør hudtype ikke bliver plejet og fugtet, vil den have lettere ved at udvikle rynker.

Fedtet hudtype

Tør hud kommer af for lav talgproduktion, mens fedtet hud forekommer, hvis talgproduktionen er for høj. Tilstoppede porrer, akne og ophobning af døde hudceller hænger oftest sammen med fedtet hud. Når man har fedtet hud, er det vigtigt ikke at benytte for fede cremer, da det kun vil gøre risikoen for akne større. Man skal i stedet rense sin hud dagligt og skære ned på kulhydrater og sukker. Ved at spise sundere opnår man et mere stabilt blodsukker, som kan være med til at mindske den urene hud.

Valg af hudplejeprodukter

vaelg det rette produkt heret er altså vigtigt at kende sin hudtype for at vide præcis hvordan, man skal pleje den. Samtidigt er det afgørende, at man husker løbende at holde øje med ændringer i hudens tilstand. Huden kan eksempelvis ændre sig, hvis man går igennem en stressende periode, eller hvis man ændrer sine kostvaner.  Nogle oplever også, at deres huds tørhed og fedtethed ændrer sig i forhold til kulde/varme-forhold udenfor.

Det kan desuden anbefales at være opmærksom på, om de hudplejeprodukter, man vælger, er produceret med så få skadelige kemikalier og tilsætningsstoffer som muligt. Det er langt det mest bæredygtige og sunde for kroppen og huden i det lange løb. Hudplejeproducenten Dermalogica er et godt eksempel på en producent, hvor kvalitet og sundhed er i højsædet, og de har forskellige produkter til alle de forskellige hudtyper.