Artiklen indeholder reklamelinks

Rigtig mange kender til problemet med fedtet hud i ansigtet. Fedtet hud med tendens til bumser og andre urenheder er nemlig ikke kun et problem for mange teenagere, men også for mange andre aldersgrupper. Nogle har fedtet hud i hele ansigtet, mens andre oplever fedtet hud i den såkaldte t-zone; pande, næse og hage, og har en normal eller tør hud på kinderne.

Fedtet hud opstår, fordi huden producerer overskydende talg. Fedtet hud kan føre til, at hudens porer tilstoppes, hvilket kan give både hudorme og bumser, der kan være rigtig generende. Fedtet hud er hormonelt betinget, og du kan derfor ikke hindre din hud i at producere overskydende talg, medmindre du går til lægen, og får en medicinsk behandling, der kan ændre i hormonbalancen.

Selvom du ikke kan hindre din hud i at producere den overskydende talg, er der derimod nogle essentielle ting, du kan gøre i forbindelse med din hudplejerutine for ikke at forværre din fedtede hud.

Undgå for meget rens

Har man fedtet hud, kan man være tilbøjelig til at tro, at huden har brug for at blive vasket oftere eller mere grundigt. Sådan er det ikke, tværtimod. Den talg, som din hud producerer, har til formål at beskytte din hud mod udtørring. Hvis du vasker dit ansigt for meget, eller du bruger en skrap rens, vil din hud tørre ud og producere endnu mere talg.

Sørg derfor for ikke at vaske dit ansigt for ofte og undgå skrappe hudplejeprodukter, da det vil give den modsatte effekt, og i sidste ende gøre din hud endnu mere fedtet. Brug i stedet en mild og let ansigtsrens og vask ikke din hud mere end to gange om dagen – om morgenen og om aftenen.

hudpleje-til-fedtet-og-uren-hud

Undgå fede cremer og olier

Fedtet hud har ikke brug for mere fedt. Fede cremer eller oliebaserede cremer kan gøre huden mere fedtet, og stoppe den til, så du får uren hud.

Har du fedtet hud med tendens til at få bumser og andre urenheder, bør du derfor så vidt muligt undgå fede hudplejeprodukter og produkter med olie. Det gælder både fede cremer og olier, men også fede ansigtsrens og foundation med olie bør du gå uden om, hvis du ikke vil gøre din fedtede hud endnu værre.

Selvom fedtet hud ikke har brug for mere fedt, har den stadig brug for fugt. I stedet for den tunge, fede creme bør du derfor bruge lette cremer og oliefrie produkter, som kan give din hud fugt uden at stoppe den til.

Brug en eksfoliering med salicylsyre

Hvis du gerne vil forbedre fedtet hud, kan du bruge salicylsyre i din daglige hudplejerutine. Salicylsyre kaldes også Beta Hydroxy Acid (BHA), og er en fedtopløselig syre, der kan trænge igennem hudens overflade og bekæmpe den fedtede og urene hud. Salicylsyre virker eksfolierende og betændelsesdæmpende, og har en god effekt på fedtet og uren hud, da den reducerer akne og hudorme, og hjælper på de døde hudceller. 

Der er mange hudplejeproducenter, der har lavet hudplejeprodukter med salicylsyre. En af dem er Pudderdåserne, som har lavet en T-zone peeling, der på trods af navnet skal bruges i hele ansigtet 1-2 gange dagligt. Produktet indeholder 2 % salicylsyre, der har antibakterielle egenskaber, som har en gunstig effekt på fedtet og uren hud. Denne kan sammen med de andre to råd gøre din fedtede og urene hud pænere.