Artiklen indeholder reklamelinks
De fleste kender til akne eller bumser, som det også kaldes. Hvis man ikke selv har oplevet det, kender man næsten med sikkerhed nogen, der har været ramt af de lidet flatterende prikker, som for nogle kan fylde en stor del af ansigtet.
Men lad os slå fast med det samme, at akne ikke smitter.
Akne eller bumser er sådan set ’bare’ betændelse, som sætter sig i de små talgkirtler i huden eller lige omkring dem.
Først får man fedtet hud og hudorme, og derfra udvikler man så det, man egentlig kender som akne eller bumser.
Puberteten er synderen
Som de fleste ved, hænger akne sammen med puberteten. Det stereotype eksempel på en teenager indeholder ofte akne i større eller mindre grad, når teenagere skal portrætteres i forskellige medier.
Lidelsens top er dog også oftest omkring alderen fra 17-19, og for de fleste er lidelsen aftaget, når man når omkring 25. Nogle er dog ramt af sygdommen i flere år efter denne alder.
Det er net op i puberteten, at produktionen af kønshormonet androgen ryger i vejret hos både drenge og piger, og det sætter talgkirtlerne i gang. Kirtlerne producerer hudfedt, og det kan stoppe kanalerne i huden, og det kan give hudorme og betændelse – og så har man akne.
Behandlingen kan virke på mange måder
Der er flere måder at bekæmpe akne på, når man bevæger sig ned på det lidt mere tekniske niveau. Ofte er det nemlig nok med en creme, men i svære tilfælde kan man få medicin mod akne.
Den ene måde at bekæmpe akne på er ved at angribe bakterierne på hudens overflade, som kan være med til at skabe betændelsen. Det gør eksempelvis det danske mærke Ecooking med deres serum mod akne.
Den anden måde er at bruge en creme, der nedsætter produktionen af talg i talgkirtlerne, så de ikke så let bliver stoppet.
Disse to tilgange kan kombineres på flere måder. Eksempelvis kan kvinder få p-piller, der hæmmer kroppens produktion af androgen, og på den måde kan man bremse lidt af talgproduktionen, og det kunne passende kombineres med en creme eller lignende i stil med produktet fra Ecooking, som sigter mod bakterierne.
Vær nænsom i din behandling af akne
Det er meget vigtigt, at man ikke er alt for hårdhændet, når man har med akne at gøre. Det er ikke nødvendigvis i forhold til valget af produkter, for hvis man er hårdt ramt, skal der nogle gange skrappe midler til.
Når man skal være nænsom, handler det om den helt konkrete behandling af akne. Altså den måde, man smører creme ind, vasker sit ansigt og den slags.
Hvis man er for hårdhændet, risikerer man at sprænge de små bobler, som akne skaber, og det kan i sidste ende give ar efter aknen.
Får man først disse ar, og er de store nok, risikerer man at have dem resten af sit liv. Der er mulige behandlinger, som kan hjælpe på ar efter akne, men man kan ikke regne med, at man kan få sin hud til at se ud, som den gjorde før.