Sundhed og fedtet hud

Fedtet hud og kostKroppens største organ, er huden. Med huden kan vi optage og vi kan svede ud gennem. Men huden er også en sladderhank, og endda en stor en. Den fortæller om vi har det godt, eller om vi er stressede og måske skal sætte farten ned. Den fortæller også om du ryger, spiser usundt, får alt for lidt væske i form af vand, om din kost er okay eller om du får for meget sukker.

Det er lidt skræmmende, men også ret fantastisk, at huden kan alt dette. Det er slet ikke noget man tænker over i hverdagen, men har du problemer med fedtet hud, så skal du nok til at kigge lidt på din hud, og alle mulige andre rutinemæssige ting du gør i hverdagen.

Hvad har huden især brug for?

Kommer-af-hvad-man-spiser--intext_1Huden har brug for nogle ting, for at være og forblive sund. Det er bl.a. vitaminer, mineraler og fedtsyre. Får huden ikke nok at dette fra kosten, går det ud over hudens udseende og velbefindende. For selvom huden er kroppens største organ er den nedprioriteret, når det kommer til disse tre nødvendigheder. Huden får det der er tilbage, når kroppens vitale og livsnødvendige organer har fået det som de skal bruge for at fungere optimalt.

Når man døjer med fedtet hud, er det vigtigt at tænke over, hvad man putter i munden. Det kan opstå, hvis der er ubalance i kroppen, og hvis man ikke spiser det ”rigtige” mad.

Man skal især have fokus på mad- og drikkevarer som virker udrensende, og som kan lindre hudirritation og betændelse. F.eks. er den økologiske vindruekerneolie rigtig god til dette formål. Man kan bruge den til madlavning, tilsætte i juice eller smoothie. Denne olie modvirker produktionen af olie, som gør ansigtet fedtet.

Hvis ikke man vil bruge denne olie, så er omegafedtsyre som kosttilskud, og zink også gode til at skabe en god balance for huden. Derudover skal man huske væske. Gerne noget udrensende, som renser huden indefra. Det kan være noget med fennikel, lakridsrod eller brændenældete.

 

Hvad har huden ikke brug for?

Kommer-af-hvad-man-spiserDe som har fedtet hus får alt for tit af vide, at de ikke skal spise usundt som f.eks. chips. Men hey, man får jo ikke fedtet hud af bare at spise chips. Det er ikke godt for den, i forvejen, fedtede hud, men den er som regel heller ikke skyld i det alene.

Usunde ting, unødvendige tilsætningsstoffer og sukker gør ikke noget godt for fedtet hud. Dertil er nogle stærke krydderurter heller ikke gode ved din hud. Undgå generelt stærkt mad med chili og hvidløg i, da huden nemt kan blive mere irriteret af disse madvarer.

Gode råd:

Lev et sund liv med god varieret, sund, kost, dyrk motion og drik en masse vand. Undgå for meget sukker og fedtindholdet mad, især junkfood. Det er ikke meget ubalance der skal til, før huden bliver fedtet. Vask med varmt vand morgen og aften, og sørg for at huden ikke bliver tør. Brug en creme som ikke er fedtet. Til sidst er det er god idé, at passe godt på solens farlige stråler, det gælder hele året rundt.